26 apr. 2014

PAINE CU CARNATI

Orice reteta de aluat de paine se preteaza la acest model...cu indicatia ca produsul finit e cel mai bun cald! Am preluat ideea de undeva de pe net, am exersat-o (da, am mai facut cindva!) si a iesit suuuuuper!
Carnaciorii cei mai buni sunt cei facuti in casa...cine doreste ii poate cumpara, dar sa fie lungi si subtirei.
Metoda se poate deduce din imagini, se cresteaza foaia insa doar in interior fara a se despica marginile. Din experienta mea, foaia de aluat trebuie sa aiba o grosime de cca 5 mm sau mai mult chiar si va creste frumos peste carnaciori. Se pot adauga seminte, se pot chema si prietenii in vizita...Partea cea mai importanta e sa ai aluatul facut caci restul se impleteste imediat, e chiar distractiv. Semintele sint
optionale...precum si bautura ;)



25 apr. 2014

MELCISOR CU BRANZA DULCE SI STAFIDE + MINI CROISSANTE

Aluatul este cu maia si ulei de palmier...si l-am destinat unei placinte cu ciuperci (click pentru reteta). Cum a mai ramas un pic...l-am folosit asa, nimic rau de altfel. Bun, bun, bun.
Croissantele le-am pudrat cu zahar si au devenit  chiar interesante...merg tare bine la cafea ;)



24 apr. 2014

PAINE ALBA CU CARTOFI

 ...cu maia albatica...
Reteta?
300 gr maia salbatica 100% hidratare
300 ml apa calduta
450 gr faina de tara
450 gr piure de cartofi
20gr sare

Daca mai este nevoie se mai poate adauga putina faina.
Se amesteca maiaua cu apa, faina,  se lasa cca 10 minute, se adauga sarea. Pentru 30 de minute am lasat acest aluat sa se relaxeze dupa care am adaugat  piureul si am ajustat un pic cu faina pentru a obtine un aluat normal ca densitate. Timp de 2 ore a stat la dospit la temperatura camerei aplicand din 30 in 30 de minute framantari (SF). Am lasat peste noapte aluatul in frigider iar a doua zi am copt painea...a iesit foarte gustoasa, poroasa, moale..Cine prefera si seminte se pot adauga!

23 apr. 2014

GOGOSI, GOGOSI, GOGOSI CU CIOCOLATA!

...asa suna cererea de azi...si m-am executat ca de obicei, de ce nu?, fiindca de mult nu mai facusem asa ceva. 
Am cautat cu mare interes retetele de la mama unde stiam eu ca era o varianta cu iaurt...dah..dah...si destul de rapida!
 Am gasit acea pagina..ingalbenita de timp si stat prin bucatarie...am citit-o rapid...si am inceput: 2 paharele de iaurt, 2 oua intregi, 4 linguri de zahar, un virf de cutit de bicarbonat, coaja de lamaie, putina sare, vanilie, faina cit sa rezulte un aluat de consistenta unei smantani mai groase. Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul, vanilia si sarea. 
Se adauga apoi toate ingredientele se amesteca si se se prajesc gogoselele in ulei incins (eu am folosit ulei de palmier) Dupa ce s-au racit un pic, le-am despicat si le-am umplut cu crema de ciocolata si le-am dat prin zahar pudra.
macar o gogosica pls!



Doritorii au inceput sa apara imediat ce mirosul invada casa. Cum geamul era deschis prima degustatoare a fost Blonda mea...care astepta cu multa rabdare...macar o gogoasa sa ajunga si la ea...insa au fost 3!...mare recunostinta! am citit in ochii ei...si mult curaj ;)

22 apr. 2014

DROB DE PASTE

 Ficatei de pui fierti in apa cu sare, tocati cu cutitul, ciuperci calite cu ceapa, bine scazute si aromate cu cimbru, piper, patrunjel, marar, oregano verde. 
Dupa ce se amesteca toate, se lasa la racit, se adauga un ou crud, se amesteca iar si se monteaza in tava, unde, pe jumatate din compozitie asezam oua fierte pe care apoi le invelim cu restul de compozitie. Se baga la cuptor, se coace. Cind drobul se raceste se taie felii si se consuma cu mustar, ceapa si usturoi verde...dupa preferinte. O nebunie...Multumesc Elena pentru indicatii!

20 apr. 2014

HRISTOS A INVIAT!

 De Paste cu un nou membru in familie..MAIAUA (salbatica :(...parca nu-mi place sa-i spun asa, dar asta e!) vrednicuta, gata sa-mi sara in ajutor si competenta ca de obicei!... cozonaci, pasca, paine si placinta...Toate s-au comportat excelent de la inceput pina la sfarsit...Satisfactie maxima!

(Indicatii pentru aluatul de cozonac cu maia salbatica) 

 PASCA













 COZONAC CU NUCA










COZONAC CU MAC















COZONAC CU MAC












 PLACINTA CU CIUPERCI
(Click pentru reteta)
 PAINE ALBA CU CARTOFI
(Click pentru reteta)













30 mar. 2014

FRIGARUI CU SALATA DE PRIMAVARA

...nu cred ca ingrasa, e carne slaba de pork, ceapa, felii de usturoi, cimbru si piper...tocmai bun dupa un program intens de fitness...
Salata? am adunat tot ce am vazut verde in jurul meu: ceapa, gulie cu tot cu frunze.. leurda cit cuprinde!!! (o iubesc la maxim)...citeva ridichi...(singurele de fapt care inca nu au aparut in gradina mea, dar le astept cu nerabdare). Comestibil...deja ma simt mai bine.

28 mar. 2014

PAINEA DE AZI

...cu maia salbatica bineinteles...frumoasa, calda, ,cu chimen in interior, mac si susan deasupra...
Reteta?
150 gr. maia salbatica hidratare 100% (puternica!)
300 ml apa
450 gr. faina de tara
10 gr. sare neiodata
Metoda e aici
Succes tuturor ce incearca! iese superba si mai ales buna!
Tips: Pentru 2 painici ca cele din poza eu am dublat cantitatile.




23 mar. 2014

TORT "BOMBONICI"

Nimic simplu, dar nu imposibil. Un tort dedicat (La multi ani, Dan!), elaborat, cu multe aplauze ;) Ma bucur nespus ca a placut si promit ca mai fac, dar nu atit de curind...va trebui sa uit un pic..Acum voi incerca doar, sa-mi amintesc ce am pus in el, caci nu am urmat o reteta speciala...am combinat doua tipuri de crema, cu  frisca si un blat de cacao...am ornat cu niste bomboane care mi s-au parut frumoase..dar care erau si foarte bune.. cu alune...mmmmm!

Sa incepem cu blatul:

2 pachete de unt
...si in sectiune...;)
800 gr. zahar
8 LG de cacao
2 cescute de lapte
400 gr. faina
coaja de lamaie - portocala
2 lg de praf de copt
8 oua - separat albus de galbenus
1/ 2 lg sare
300 gr stafide (optional)  eu am pus!)
esenta de rom
2 pliculete de zahar vanilat

Intr-o cratita se pune untul cu zaharul. cacao se dizolva in lapte si se toarna in cratita, se pune pe foc mic, se amesteca continuu pina clocoteste putin, apoi se da deoparte si se lasa totul la racit.  Cind compozitia este apropae rece se adauga pe rind galbenusurile, se incorporeaza dupa care se pune treptat faina. Se pune praful de copt stins cu 2 lingurite de otet sau lamaie, si se amesteca toate ingredientele. Albusurile se bat spuma impreuna cu un praf de sare si se adauga la sfirsit + stafidele + aromele (rom, vanilie).
Se toarna compozitia in forma de copt si se introduce in cuptorul incins unde se va lasa cca. 1 ora. Se probeaza daca s-a copt cu o scobitoare - aceasta trebuie sa ramina uscata dupa ce o extrageti din blat.
Dupa ce blatul se raceste se taie in 3 felii rotunde.

Crema alba:
1 pachet de unt
nuca de cocos cca 200gr..sau mai putin...dupa cum va place
200gr. de zahar pudra
zahar vanilat si putina esenta de rom
Se amesteca toate astfel incit sa obtineti consistenta unei creme care se poate intinde pe blat...atentie la nuca de cocos...daca e prea multa, crema nu se va mai intinde usor...

Crema de cacao - cea cu care am imbracat tortul si in care am infipt bomboanele...
o cana de zahar,
5 linguri cacao,
1 pachet unt 80% grasime,
2 linguri faina,
6 galbenusuri,
2 oua intregi.
Se amesteca zaharul cu cacao, se adauga galbenusurile, 2 oua si faina si se fierbe compozitia la foc domol amestecandu-se bine. Se tine pe foc pana se ingroasa. Cind se raceste se adauga treptat untul (care trebuie sa fie moale) - la temperatura camerei.

Frisca:
400 gr frisca naturala
4 LG zahar pudra
2 pliculete de intaritor de frisca
2 pliculete de zahar vanilat
esenta de rom

Se pun toate intr-un castron si se bat continuu pina frisca devine ferma buna de pus pe tort.
Pentru ornat am cumparat bomboane cu alune 800gr.

Tips: Reteta se poate injumatati...iese un tort destul de mare din cantitatile date..il proiectati in functie de numarul celor care il vor devora si nr. de zile in care il puneti la dispozitie.

PLACINTA CU CIUPERCI

Umplutura: 
1 kg de ciuperci (comestibile ;)) ! )
1 ceapa potrivita
1 ardei iute (bulgaresc)
2 ardei capia
o legatura de marar si una de patrunjel

cimbru
piper, sare dupa gust
2 catei de usturoi

Nimic greu de realizat, toate se calesc in ordinea in care au fost enumerate, se scade foarte bine, cu mentiunea ca usturoiul sa fie adaugat ultimul, moment in care se ia tigaia de pe foc. Cind compozitia se raceste se adauga un ou.

Pentru aluat eu am folosit urmatoarea reteta, dar fiecare poate apela la oricare alta i se pare mai potrivita, sau stie cel mai bine sa o faca.

Faina: 476 gr.
Sare: 10 gr.
Maia salbatica 100% hidratare: 143 gr.
Lapte integral: 286 gr.
Zahar: 14 gr
Unt: 57 gr.
+ Unt: 200 gr

Se face un aluat cu toate ingredientele mentionate (inafara de cele 200 de gr. de unt), pe care il lasam 20 min. la frigider.
200 gr. de unt lasat la temperatura camerei se va aplica pe aluatul obtinut urmind impaturiri succesive ca la aluatul frantuzesc....cu cit mai multe cu atit mai bine...eu am facut cca 6 impaturiri.

Dupa o noapte si o dimineata alocate obtinerii aluatului, acesta se intinde (cca. 5mm grosime), se aseaza umplutura o parte in mijloc, apoi restul circular, se intinde o a doua foaie pe care am asezat-o deasupra, fixind-o in mijloc cu o cana, si lipind-o pe margini apasind cu furculita.
Se taie razant, se intorc spre dreapta sau stinga fasiile taiate, se unge cu ou si se presara seminte de susan. (dupa gust..se poate si fara)

Tips: aluatul (prima foaie) se intinde direct pe o foaie de copt bine infainata, dupa care se pune in tava de la cuptor in care placinta urmeaza sa fie coapta. Restul operatiunilor vor avea loc direct in tava. Pentru o rasucire perfecta, recomand ca inainte de intoarcerea fasiilor, placinta astfel aranjata sa mai stea la frigider inca 30 de minute. Aluatul se va mai intari, iar fasiile se vor intoarce fara a demola continutul...
Succes...e tare buna!

11 mar. 2014

UN ALT COZONAC :)))

...dupa ce am aflat ca e posibil sa faci si cozonac cu maia salbatica am asteptat cu nerabdare momentul in care sa-l incerc ...am studiat profund problema, am inteles, am calculat si transformat maiaua mea  100% hidratare in maia cu 50% ...si am inceput. Am parcurs toti pasii, zimbind cind imi dadeam seama de diferenta care aparea intre ceea ce facusem in trecut si ce faceam acum...incercam de fapt o reteta mult asemanatoare cu a mea, insa metoda cu totul alta. Toate ingredientele se pun in mod separat, in timpi diferiti, cu pauze de relaxare pentru aluat. Iar punctul culminant!!!...a fost cind...dupa atita truda metoda spune „Stop, aluatul trebuie tinut in frigider 10-15 ore” ...asta chiar contrazicea definitiv vechea metoda cind incingeam bucataria la maxim, inchideam usile si geamurile si, asteptam o zi sa-mi creasca cozonacul.  Am clipit nervos, am deschis usa larg de la frigider, l-am introdus pe „individ” si i-am programat o intilnire a doua zi la temperatura camerei...;(
dupa coacere ;)
In zori, resemnata in fata unei astfel de metode pe care imi propusesem s-o urmez fara sa deviez cu o secunda macar, de data aceasta, cu ochii larg deschisi,...cu mina intinsa catre usa frigiderului mi-am extras opera....un aluat beton din care abia puteam sa rup.  L-am intins cu palmele si am uns cu niste crema de ciocolata fara sa ma ostenesc macar sa fac o umplutura mai nobila. L-am rulat rapid si l-am pus intr-o forma de silicon cu gindul sa uit de el pentru vreo 4-5 ore...si am uitat, chiar am plecat de acasa, nici macar o privire in urma mea...
La intoarcere semnele erau dintre cele mai bune...aluatul crescuse un pic peste tava, la temperatura camerei de cca 20 grade. Am incins cuptorul si l-am pus la copt. Era atit de frumos, nu-mi venea sa cred...gindindu-ma la conditiile deloc speciale in care l-am plamadit. O minune! Sarmanul, cind a dat de caldura din cuptor a crescut inca o data cit tava...uimitor! maiaua mea isi facuse treaba...mi-au tisnit instantaneu cele mai bune si curate ginduri de multumire catre o persoana pe care desi nu o cunosc personal a pus la dispozitia noastra un studiu personal pe care ni-l impartaseste cu mare drag.
micul monstru

Pentru reteta si indicatii:
de studiat video   aici
si link la codruta
conversia maielei se poate studia aici


maiaua (alba) 50% hidratare se incorporeaza in aluat




10 mar. 2014

6 mar. 2014

MINIRULADA CU CIUPERCI

O varianta usoara de rulada cu ciuperci. Pentru aluat: 4 oua, 2LG. zahar, 1 lg cu sare, lapte si faina cit sa iasa un aluat ca de clatite. Se fac foile in tigaie (ca si clatitele), se umplu cu ciuperci, se ruleaza, se dau prin ou batut si apoi prin pesmet. Se rumenesc rulourile in tigaie. Se pot servi ca atare sau se pot taia feliutie
Umplutura: 4-5 ciuperci mari, 1 ceapa, ardei iute verde,patrujel, marar, sare, condimente.
Se caleste un pic ceapa, se adauga ciupercile taiate si se calesc impreuna cu ardeiul si condimentele. Dupa ce se scade un pic totul, se lasa la racit si se adauga un ou.

 Rulada se poate servi calda cu masline, ketchup, maioneza, iaurt sau smintina...dupa placul fiecaruia.



Clatitetele astfel infasurate se dau prin ou si prin pesmet si se mai prajesc un pic. Daca se vor servi reci  se pot taia in felii.

3 mar. 2014

40 MUCENICI DE CASA

M-am gindit cum sa ma fac iar pretioasa fara sa muncesc asa de mult la ei...si  mi-a venit o idee pe care vreau s-o impartasesc tuturor celor care de mult timp au renuntat la bunele, sanatoasele indeletniciri si anume de a-si face mucenicii in casa. Nu-i mai cumparati, faceti strict 40, aaaajung pentru o zi si nici nu ingrasa! ;) Imi amintesc...ce sesiune homemade faceam cu mama, 8-uri multe , multe multe...de nu se mai terminau...si nici nu stiam prea bine de ce...
Asa ca, am dat o tura prin podul casei si am inceput sa rascolesc prin niste genti imense unde stiam eu...ca avem o ustensila special facuta care sa-mi sara in ajutor pentru a da forma perfecta 8-urilor...evrika! e veche, din alama si functioneaza!...M-am vrednicit, am facut aluatul de mucenici...1 ou, 3oo gr de faina si apa (cit sa obtin un aluat normal )
...si am inceput sa ma joc...Bineinteles ca mi-am propus sa nu depasesc cifra de 40 si i-am  numit pe toti asa cum scrie la carte.Voi stiti cum ii cheama? Inca nu i-am fiert, ii voi inneca pe 9 martie dimineata si voi respecta traditia.


  

Tips: rumeniti si uscati un pic mai mult, vor fi mai apreciati de catre copii...

2 mar. 2014

COLTUNASI CU CARNE SI BRINZA ( Пельмени )

 Aluat                                    Umplutura:
- 500 gr faina            - carne tocata 500 gr.
- 1 ou                        - 1 lg sare, piper, busuioc,
- 380 gr. apa                 cimbru si orice va mai
- 1 lg. sare                     place
                                   - 1 ou
                                            sau :
                                   - 500 gr brinza de vaca
                                   - 1 ou
                  
Video aici!