
...dupa ce am aflat ca e posibil
sa faci si cozonac cu maia salbatica am asteptat cu nerabdare momentul in care
sa-l incerc ...am studiat profund problema, am inteles, am calculat si
transformat maiaua mea
100% hidratare in
maia cu 50% ...si am inceput. Am parcurs toti pasii, zimbind cind imi dadeam
seama de diferenta care aparea intre ceea ce facusem in trecut si ce faceam
acum...incercam de fapt o reteta mult asemanatoare cu a mea, insa metoda cu
totul alta. Toate ingredientele se pun in mod separat, in timpi diferiti, cu
pauze de relaxare pentru aluat. Iar punctul culminant!!!...a fost cind...dupa
atita truda metoda spune „Stop, aluatul trebuie tinut in frigider 10-15 ore”
...asta chiar contrazicea definitiv vechea metoda cind incingeam bucataria la maxim,
inchideam usile si geamurile si, asteptam o zi sa-mi creasca cozonacul.
Am clipit nervos, am deschis usa larg de la
frigider, l-am introdus pe „individ” si i-am programat o intilnire a doua zi la
temperatura camerei...;(
 |
dupa coacere ;) |
In zori, resemnata in fata unei
astfel de metode pe care imi propusesem s-o urmez fara sa deviez cu o secunda
macar, de data aceasta, cu ochii larg deschisi,...cu mina intinsa catre usa
frigiderului mi-am extras opera....un aluat beton din care abia puteam sa rup.
L-am intins cu palmele si am uns cu niste
crema de ciocolata fara sa ma ostenesc macar sa fac o umplutura mai nobila.
L-am rulat rapid si l-am pus intr-o forma de silicon cu gindul sa uit de el
pentru vreo 4-5 ore...si am uitat, chiar am plecat de acasa, nici macar o
privire in urma mea...
La intoarcere semnele erau dintre
cele mai bune...aluatul crescuse un pic peste tava, la temperatura camerei de
cca 20 grade. Am incins cuptorul si l-am pus la copt. Era atit de frumos, nu-mi
venea sa cred...gindindu-ma la conditiile deloc speciale in care l-am plamadit.
O minune! Sarmanul, cind a dat de caldura din cuptor a crescut inca o data cit
tava...uimitor! maiaua mea isi facuse treaba...mi-au tisnit instantaneu cele
mai bune si curate ginduri de multumire catre o persoana pe care desi nu o
cunosc personal a pus la dispozitia noastra un studiu personal pe care ni-l
impartaseste cu mare drag.
 |
micul monstru |
Pentru reteta si indicatii:
conversia maielei se poate studia
aici
 |
maiaua (alba) 50% hidratare se incorporeaza in aluat |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu