SARBATORI DE IARNA

  CRACIUN 2013


La multi ani! Sarbatori fericite si pline de delicatese.
Ceea ce urmeaza pe aceasta pagina sint operele mele cu care mi-am cucerit famila si prietenii...micile secrete sint prezente la tot pasul daca le veti dibui si le veti citi cu atentie.
Cu drag,
Otilia

TORT DE BEZEA

Reteta




  COZONACI PUFOSI


Reteta otilitis



REVELION 2013

SALATA DE BOEUF - varianta handmade :)

Deloc rapida ca timp de executie, dar tare buna si apreciata atunci cind este gata!
Secretul pe care eu l-am dibuit este acela ca toc legumele inainte de a le fierbe, iar atunci cind le pun la fiert tin cont de timpul care trebuie sa treaca astfel inict cubuletele sa nu se zdrobeasca ci sa ramina ferme si sa-si pastreze parfumul. De asemenea pun la fiert legumele in functie de gradul lor de densitate si de rapiditatea cu care ele fierb. De exemplu morcovul e primul care il arunc in oala, apoi telina, pastirnacul, patrunjelul, mazarea si la sfirsit cartoful...toate le pun pe rind si le incerc sa vad cind sint fierte. Orice gospodina poate aprecia un astfel de timp de fierbere. Asfel legumele vor ramine intregi si-si vor pastra aroma. In apa in care fierb legumele pun sare.Este optional, aceasta se poate adauga si cind salata se prepara, in functie de cit isi doreste fiecare.
Dupa fierbere, legumele sa lasa la racit, apoi adaugam condimente, sare, piper, enibahar, cimbru etc., si carnea fiarta, care poate fi de pui, curcan, vita etc.
Aceasta salata, dupa parerea mea, si nu numai, necesita alocarea unui timp destul de mare pentru realizarea ei, si, asa cum mi-am propus incerc sa reduc cit mai mult din el. 
Maioneza am pregatit-o rapid intr-un Magic Mixer de la Tupperware dintr-un ou intreg, o lingurita de mustar, putina sare si zeama de lamaie. Se pune rozeta, apoi capacul albastru, se inchide busonul. Se agita rapid,  uleiul se adauga treptat pina se obtine cantitatea dorita de maioneza. 

Cind maioneza este gata, se adauga peste legumele fierte, racite si condimentate dupa gust, se amesteca cu grija totul, se pune pe un platou sau castron si de aici intervine talentullll de a o orna...Imaginatia fiecaruia dintre noi poate naste un decor plin de culoare pe orice masa festiva.

Tips: Daca salata ramine dupa ce musafirii pleaca, sau daca nu ati pus-o pe toata pe masa, aceasta se poate pastra prosapata in frigider, intr-un vas Tutto Fresco de la Tupperware, care dispune de o inchidere ermetica. Ele sint diverse, dar eu il detin pe acesta si isi face treaba!






 RULADA CU CIUPERCI, BRINZA SI CASCAVAL

..foarte aspectuasa, acesta rulada de asemenea mi-a impodobit masa si bucurat si satisfacut musafirii.
 Pentru blat am folosit urmatoarea reteta:  6 oua, 6 LG ulei, 3 LG de smintina, 6 LG de faina, 3 lg praf de copt, 1/2 lg sare.
Am separat galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le-am frecat cu cele 6 LG de ulei, sarea. Am adaugat smintina, apoi faina si praful de copt stins cu putin otet sau zeama de lamiie.
Cele 6 albusuri le-am batut spuma si le-am incorporat usor in compozitia de mai sus.
In tava patrata a aragazului (poate fi oricare alta tava, insa nu prea ingusta caci va iesi un blat foarte gros) am asternut hirtie de copt si am intins aluatul. Am incins cuptorul, am introdus tava si am redus focul astfel incit coacerea  sa nu fie agresiva. Cind aluatul a devenit auriu am extras tava din cuptor, am rasturnat continutul cu grija pe un servet curat si putin umed (sa nu fie parfumat de la detergent! - altfel se imprima prafumul in aluat!) si am asteptat citeva minute, am desprins hirtia de copt si  l-am rulat fara a-l rupe. El trebuie astfel tinut, sa devina elastic. Dupa ce l-am mai lasat un pic rulat l-am desfacut si l-am intins pentru a-l umple. Pentru umplutura am folosit in ordinea in care le-am asezat urmatoarele: brinza dulce de vaci, cascaval ras, ciuperci feliate (de la conserva-eu le-am conservat, dar se gasesc si in comert) pe care le-am condimentat dupa pofta inimii....un pic piper, ardei iute verde, sare, oregano, cimbru si putin usturoi. Am rulat cu grija, am invelit apoi totul in hirtie de copt si am asezat rulada astfel obtintuta in tava de cozonac si am introdus-o la cuptor pentru putin timp, de ce? pentru a se topi brinza si cascavalul astfel incit continutul sa devina omogen si rulada sa se poata taia usor in felii. Cam 10 minute a mai zabovit rulada in cuptor dupa care am scos-o, si am lasat-o sa se raceasca invelita in hirtia de copt.
 Dupa de s-a racit a iesit ce a iesit! PERFECT!.

Cu greu am pus la adapost o bucatica...sa o am a doua zi...astfel ca am ascuns-o bine intr-un Bol Sirius de la TUPPERWARE. Aici cu siguranta nimic din ce-am reusit sa fac nu se va altera! Acest bol pe mine m-a cucerit...e multifunctional si cum am ocazia cum il pun in functiune!



Da da da, asa este, eu l-am probat, si nu numai, am alergat si dupa capac prin bucatarie cind am lasat sa creasca maiaua de la cozonac in el!!! si el e plin de magie...










RULADA DIN CARNE CU OU

Aceasta rulada obisnuiesc s-o fac de sarbatori folosind carne in functie de timpul in care acestea au loc. De Revelion sau Craciun o fac din carne de porc (pulpa), de Paste poate fi facuta din carne de miel sau piept de pui sau de curcan.Are un efect apetisant atunci cind o tai in felii si de asemenea infrumuseteaza masa...pina la un moment dat cind platoul se goleste.
Este foarte simplu de realizat: am cumparat o bucata de pulpa de pork, am taiat-o felii pe care le-am batut ca pe snitele cu ciocanu' de carne...parca asa ii spune , nu?...astfel subtiind felia de carne si in acelasi timp fragezind-o. Am asezat feliile de carne astfel batute, una un pic peste alta, pina cind am obtinut o suprafata de carne capabila sa inveleasca oule (4 buc de oua fierte si evident decojite), am condimentat-o cu piper, cimbru, sare, oregano...etc...dupa gust. Am rulat, am invelit strins ruloul obtinut in hirtie de copt, l-am asezat intr-o tava de kek, a adaugat apa, ceapa, sare, condimente si am bagat totul la cuptor cca. 1 ora , la foc mijlociu. Dupa ce am scos-o din cuptor, am extras-o din tava, si am lasat-o sa se raceasca in hirtia in care am impachetat-o. Cind rulada e rece se poate taia felii...si daca nu va puteti abtine..o puteti devora.

De asemenea, daca ramine ceva din ea...se poate pastra la frigider...eu am pus-o frumusel intr-un bol TUPPERWARE, sa fiu sigura ca o voi regasi maine la fel de proaspata.












CRACIUN 2014

LA MULTI ANI!

va doresc un Craciun fericit, cit se poate...si as dori sa impartasesc tuturor celor care ma viziteaza macar aici..in mediul virtual, o parte din fericirea mea si ginduri numai bune!
...Toate din aluat cu maia salbatica,,,;)




2 comentarii: