7 dec. 2014

PAINE BUUNA, FRUMOASA SI GUSTOASA (aluat cu drojdie de bere)

Pun repede si reteta sa nu o uit...:
Faina 750 gr.
Apa 500 ml
Sare 15 gr.
1 pliculet de drojdie de bere
Seminte de dovleac prajite.


 Se amesteca faina cu drojdia, se adauga apa calduta si se lasa cca, 20 de minute. Se aduga apoi sarea, se framinta bine. Urmeaza inca o pauza de cca. 30-40 de minute, timp in care prajiti cu atentie semintele de dovleac, ele vor fi mult mai gustoase. Aluatul l-am framintat si dospit in bolul Nuovo Clasici de la Tupperware pe care l-am uns cu putin ulei, insa nu m-am grabit deloc sa-l pun la cuptor. Mi-a sarit capacul de citeva ori si de fiecare data am framintat pina am obtinut o bila frumoasa si ferma care s-a dezlipit frumos de pe peretii vasului. E o mare placere sa lucrezi in astfel de vase, care"comunica cu tine" :)
Drojdia am luat-o de la dm, am incredere in ea pentru ca se comporta excelent, iar painea a iesit cu o textura de invidiat.
Dupa dospire am impartit aluatul in 2 cantitati egale, l-am intins, am preasarat semintele, le-am indesat cu sucitorul, dupa care am rulat. Am obtinut 2 rulouri, pe care le-am rasucit intre ele...si iata ce a iesit.
Deasupra am uns cu ou si am mai presarat citeva seminte de floarea soarelui.

LANGOSI UNGURESTI

...din aluat cu maia salbatica ;)

Reteta cea mai la indemana de aluat simplu cu maia 1:2:3 !adica o parte maia, 2 parti apa, 3 parti de faina si bineinteles 2% sare din total faina din aluat. Metoda trebuie urmata cu strictete, insa eu am facut o exceptie din lipsa de timp in sensul ca am lasat aluatul in frigider citeva zile, am uitat de el. Insa am avut o mare surpriza cind l-am gasit in forma excelenta precum il lasasem...si asta pentru ca l-am inchis binee de tot in bolul Nuovo Clasici de la Tuppeware. nici mai mult, nici mai putin crescut, miros total neschimbat.
Asa ca am trecut la treaba, am luat bucati din aluat, le-am intins cu mainile pe o farfurie putin unsa, am incins ulei  in tigaie si am prajit langosii. Pe masura ce-i extrageam din tigaie (se fac foarte repede!) ii ungeam cu putin mujdei de usturoi, iaurt si ii acopeream apoi cu cascaval ras. Se pot servi de fapt cu orice va vine ...gem, dulceata, etc..

24 nov. 2014

O ALTA PAINE din aluat cu maia salbatica

 ...gustoasa, interesanta si foarte aspectuoasa. Se asorteaza la orice!
Respectind reteta, aceasta paine nu are voie sa nu reuseasca !

Stiati ca?
...Drojdia care se dezvoltă în maia nu este drojdia de bere, sau drojdia comercială, Saccharomyces cerevisiae. Saccharomyces cerevisiae este tipul de drojdie folosit în mod industrial pentru creşterea pâinii şi pentru fermentarea alcoolului. Este o tulpină de drojdie iniţial izolată de pe coaja bobului de strugure roşu şi apoi cultivată în regim intensiv (pe pat de azot) pentru nevoile din alimentaţie. Dar nu este drojdia din maia. 

În maia se găsesc 2 tipuri de drojdie sălbatică Saccharomyces exiguus şi Candida milleri, care apar spontan pe boabele de cereale. Împreună cu bacteria de acid lactic Lactobacillus sanfranciscensis, Candida milleri trăieşte în maia într-o simbioză perfectă (C. milleri nu poate metaboliza maltoza, în schimb Lactobacillus se hrăneşte cu maltoză). Procesul de fermentare tradiţională, adică pe perioade lungi de timp, asigură o activitate metabolică ridicată şi permite apariția unei pâini cu calităţi gustative superioare. 
Lactobacillus ajută la formarea multiplelor arome volatile şi a precursorilor din care rezultă aromele finale datorate coacerii. De aceea pâinea cu maia e mai gustoasă decât cea cu drojdie comerciala, pentru că în ea se dezvoltă (datorită lui lactobacillus) mai multe nuanţe de gusturi şi arome decât în cealaltă.
...si,  mai stiati ca...?
...Pâinea cu maia nu îngraşă. De ce? Responsabil de îngrăşare este acidul fitic existent în bobul de grâu (implicit în făină). El este cel care împiedică asimilarea mineralor în organism. Dacă organismul nu poate să asimileze mineralele din mâncare, va da mereu semnalul de foame, până când va reuşi să îşi acopere necesarul. Maiaua dezactivează acidul fitic din pâine în proporţie de 67% şi astfel organismul are din nou capacitatea să asimileze corect mineralele şi vitaminele. Pâinea pare săţioasă, dar de fapt saţietatea vine de la celelalte mâncăruri de pe lângă pâine, de la care reuşim acum să preluăm ceea ce ne trebuie.
Este foarte uşor de digerat şi nu balonează, în comparaţie cu pâinea făcută cu drojdie comercială, deoarece maiaua predigeră aluatul. 
...Pâinea cu maia nu provoacă intoleranţă la gluten, iar pentru cei care déjà au dezvoltat forme uşoare, este complet acceptabilă. Puteţi citi aici şi aici articole de popularizare în limba engleză pe acest subiect. 
...Pâinea cu maia este mai uşor suportată de diabetici. În urma multor studii efectuate în occident s-a ajuns la concluzia clară că pâinea cu maia ridică extrem de puţin nivelul zahărului în sânge (conform Journal of Cereal Science), la oameni sănătoşi sau la diabetici, având un index glicemic mic. O felie de 30 de grame are indicele 52, 1 gr grăsimi şi 20 gr carbohidraţi. Conform studiilor nutriţionistului Montignac, cel cu dieta care îi poartă numele, pâinea cu maia ar avea indicele glicemic de 34. 
 Sursa: www.atelierdepaine.ro



23 nov. 2014

FURSECURI CU STAFIDE

O reteta extrem de rapida si simpla de fursecuri  cu stafide..mmm bune la toate, la cafea, la un ceai bun...si nu numai...bune si atunci cind treci prin bucatarie ..cind simti cum ti se intinde mina dupa ele pe furis...si pleci mai departe..
Predau stafeta cu mare placere tuturor ce doresc sa incerce,
RETETA:
125 gr. faina, 125 gr. zahar, 125 gr. unt, 3 oua, un strop de sare, zahar vanilat, coaja rasa de lamaie sau portocala, stafide dupa buget..;)
Metoda: se freaca untul cu zaharul pina  se obtine o pasta, se adauga apoi ouale unul cite unul dupa care se va incorpora faina + mirodeniile. La sfirsit se adauga si stafidele.....eu pun muuulte...fursecurile sint minunate atunci cind sint bogate in stafide...
Reteta contine cantitati mici, eu de obicei o triplez asfel incit sa-mi ajunga cca. 2 zile fursecurile pe care le maninc cu o "viteza" de 5 buc./min.
...si inca ceva!!!...uneori e necesar sa mai adaugati un pic de faina ( in functie de oua...unele sint prea mari si vor hidrata prea mult aluatul) acest lucru se va observa in special dupa prima tura de fursecuri...cind ele ajung in cuptor ideal este ca stafidele sa ramina acoperite de aluat, sa nu ramina expuse...astfel ele se vor arde si isi modifica gustul devenind usor amarui.

10 oct. 2014

PAINE CU SEMINTE DE IN

Reteta?

750 gr. faina de tara
570 ml lapte caldut
13 gr. de drojdie Backhefe
15 gr. sare
1 lingura de ulei de masline
1 lingurita de miere
Seminte de in

 


Se amesteca faina cu drojdia si laptele, se lasa 10 minute dupa care se adauga sarea. Se framanta, se lasa la crescut timp de 30 de minute, dupa care se adauga uleiul. Se incorporeaza in aluat pina acesta devine o bila ferma. Se adauga treptat si mierea Se lasa inca 30 de minute la crescut dupa care o parte din aluat se amesteca cu seminte de in macinate . Eu am pus seminte astfel incit partea de aluat in care le-am incorporat sa devina cit mai inchisa la culoare ca sa obtin un contrast bun intre cele doua aluaturi. Atentie, acest aluat se va mai intari din cauza prafului de seminte...dar il puteti ajusta cu putin lapte. 
Fiecare aluat l-am impartit in 3 parti egale, pe care le-m intins si suprapus doua cite doua, unul alb si unul cu seminte...si le-am rulat ca la cozonaci. Am asezat 2 rulouri la fundul tavii si unul deasupra, le-am lasat sa mai cresca un pic si le-am bagat direct in cuptorul putin incins.Deasupra am mai presarat si un pic de mac. Painea s-a copt in cca 30 min...am stat cu ochii pe ea sa nu o ard...si am facut testul cu scobitoarea....A iesit suuuuuper! Semintele de in astfel folosite, imprima un gust aparte painii.

28 sept. 2014

Tarta de fructe

o tarta pe care mi-am propus s-o pot consuma rapid..in sensul ca nu am facut acel aluat special de tarte nisipos pe care trebuie sa-l astept sa se inmoaie sub crema citeva ore
...cum musafirii se grabeau sa ajunga, am cautat si eu o solutie rapida care sa-mi asigure acest desert pe masa. Asa ca am facut un blat din pandispan pe care l-am si insiropat un pic (am facut un sirop din miere si putin rom), am aplicat rapid o crema de vanilie, fructe din gradina si niste ananas din conserva. Bineinteles ca am fost foarte generoasa cu aromele. 
Pandispanul - 6 oua, o cana de zahar, o cana de faina, 6 linguri de ulei, un plic de vanilie, 1 vf de lg de sare neiodata, putin rom si coaja de lamaie si portocala.
        








Albusurile se bat spuma cu putin rom, se adauga zaharul, zaharul vanilat. Galbenusurile se freaca cu sarea si 6 linguri de ulei si se adauga peste abusurile batute spuma, se amesteca, se adauga faina si celelalte arome. Se baga la cuptor si se lasa la rumenit pina cind pandispanul capata o culoare aurie. Se face testul cu scobitoarea, iar cind aceasta iese uscata...blatul e gata.
Crema se poate face apeland la dl. Oetker urmind instructiunile de pe plic, poate fi inbunatatita cu 1 pachet de unt si esenta de vanilie etc. Fiecare isi poate crea aceasta prajitura dupa propria imaginatie...Eu am facut si un pic de frisca pentru decor. Bun, bun, bun, mai ales la cafea...;)



22 iun. 2014

PAINICI CU BRANZA, CIUPERCI SI USTUROI

..e geniala combinatia, se face un aluat de paine ..eu l-am comis cu maia salbatica si jumate de de pliculet de drojdie bio Backhefe. Dupa ce ce aluatul e gata se intinde si se aplica pe rind mujdei de usturoi, ciuperci tocate, brinza rasa, piper, enibahar, patrunjel...si orice va mai vine la mina. Se ruleaza, se taie in bucati si se aseaza in tava, se ung cu ou batut. Eu le-am ornat cu seminte de floarea soarelui si oregano proaspat. Se baga in cuptorul incins pentru cca 40 de minute. Eu am stat cu ochii pe ele sa nu se arda...au iesit suuuper.

Deci:
pentru aluat:

200 gr. maia salbatica
400 gr. apa calduta,
600 gr. faina
14 gr. sare neiodata
4 gr. drojdie bio Backhefe

Umplutura:
mujdei de usturoi din 3-4 capatini de usturoi (depinde de marime)
brinza sarata cca 200 gr
ciuperci firte si tocate marunt 200 gr.
o legatura de patrunjel tocat marunt
piper, enibahar
seminte de floarea soarelui
frunze de oregano

Se pot servi ca atare sau pur si simplu linga o friptura cu o salata buna.

12 iun. 2014

PAINE TARE BUUUUNA!

Reteta : 1 2 3
 Odata ce te apuci de facut paine in casa  e bine de pornit de la aceasta reteta, ideala!...te obsnuiesti  cu aluatul, cu timpul care trebuie alocat pentru a o realiza...si mai ales cu gustul...o paine tare buuna.
Tips...: eu nu ii fac aburi in cuptor, dar cind o scot o invelesc intr-un prosopel curat si coaja se inmoaie...
Aceasta paine eu o coc pe granit alb...nu se lipeste deloc si creste si se rumeneste uniform.

4 iun. 2014

VREMEA CAPSUNILOR ;)


Deliciul din gradina mea ma obliga aroape zilnic sa-l savurez...am renuntat chiar si la exercitiile din sala de fitness pe care le-am inlocuit pentru moment cu  miscari deosebit de spectaculoase in functie de numarul lor, locul unde-si fac damblaua...aceste minunate capsuni!...eu nu cunosc o metoda comoda de a le culege (eventual sa intind mina din pat pe geam...sau cu undita), ele cresc linga gard, dupa vie si culmea se mai si inmultesc!...



Incerc sa ma misc cit mai elegant si mai discret...caci zona e cu pretentii si nu vreau sa atrag prea multe priviri :)))...care sa junduiasca....dupa capsuni! ;)
 
capsuni cu miere de rapita...o nebunie!


Recolta estimata este de cca.2 kg / zi...un motiv in plus de a ma pune la treaba, caci eu nu ratez nici o ocazie de acest gen...pot sa ma laud cu o dulceata care deja a ajuns pe rafturile din camara...dar, la fel de mult imi plac capsunile proaspete cu putina miere deasupra ...dupa ce isi lasa siropul.

3 iun. 2014

CEA MAI BUNA PAINE ;)

RETETA: Paine pufoasa     
Aceasta paine i-a cucerit pe toti!...
Recomand din suflet acesta reteta tuturor celor doresc o paine fina, aromata, pufoasa cu un gust echilibrat.















Devoratorii...

18 mai 2014

SOCATA

Dupa ce ani de zile am spart borcanele la propriu...anul acesta am primit o sugestie (multumesc Elena!)...sa fac socata la galeata...desi aveam acest produs de la Tupperware nu ma gindisem inca, cum sa-l inaugurez. Cum drumurile imi fac de lucru si urechile imi stau ciulite tot timpul...am prins si aceasta idee. Culmea! se potriveste capacitatea galetii cu reteta de socata din Cartea de bucate a Silviei Jurgovan: 8 l de apa, 1 kg zahar (eu am pus miere...), 5 lamai potrivit de mari (exista lamai bio!) si 10-12 flori de soc....
Culorile se imbina tare frumos...abia astept sa fie gata!


Dupa 4-5 zile lasata la temperatura camerei ar trebui sa se aciduleze un pic. Atunci e momentul sa fie strecurata si pusa in sticle, la frigider. Pe masura ce trec zilele ea devine din ce in ce mai buna!



14 mai 2014

LANGOSI PUFOSI

...o eroare pe care am produs-o din cauza oboselii...a condus la obtinerea unei cantitati mult mai mare de aluat. Proiectasem deja o paine simpla, pregatind maiaua...iar in momentul in care am ajuns la apa ...am realizat ca adaugasem prea multa :(
Un calcul rapid a readus echilibrul aluatului insa cum logic era de asteptat, am obtinut o cantitate mult mai mare. Ce sa fac cu ea, ma tot invirteam si ma gindeam...si in cele din urma, scanind un pic frigiderul...am zarit niste cascaval, iaurt, ceapa, usturoi...si mi-a incoltit imediat ideea de LANGOSI...nu mai facusem de mult timp. 
Reteta:
Maia salbatica 100% hidratare - 150 gr.
Drojdie Bio uscata Backhefe Alnatura 1 plic. (se gaseste la dm)
Apa calduta - 600 ml.
Faina - 900 gr.
Sare - 20 gr.

Cum am procedat?
Am amestecat maiaua direct din frigider +150 ml apa calduta + 150 gr. faina + drojdia uscata si am lasat sa se inspumeze bine totul. Nu stiu exact cit a durat, caci am plecat de acasa...iar pe seara cind am ajuns era totul ok...Am adaugat restul cantitatilor ramase, mai putin sarea si am mixat  timp de 10 minute. Am lasat aluatul sa se relaxeze aproximativ 30 de minute dupa care am adaugat si incorporat sarea. Timp de o 2 ore am repetat seria framintarilor cu SF din 30 in 30 de minute...si am bagat aluatul in frigider. A doua zi am produs din el o paine suuperbuna si 8 langosi...pe unii i-am servit cu iaurt si cascaval, ceapa si usturoi verde...altii cu dulceata si gem...o nebunie. Ies foarte fragezi si pufosi si sint tare buni calzi.
Cum am zamislit langosii?? pentru cine nu stie...se rupe din aluat o bucata nu foarte mare, se unge cu putin ulei si se intinde pe o farfurie. Alaturi am incins tigaia cu ulei si i-am prajit la foc moderat fara sa-i ard ;) Se servesc calzi. Atentie la silueta! sint atit de buni...incit iti vine sa maninici unul dupa altul. Eu ii infulec imediat ce-i scot din tigaie...Tigaia e de vina nu-i asa????

11 mai 2014

PAINE PUFOASA PENTRU COPII SI NU NUMAI!

Un pic mai complicata reteta, insa ceva mai rapida. Rezultatul? o paine fina, cu un gust echilibrat, nici prea dulce nici acrisoara, apreciata de copii si nu numai. Foarte buna pentru sandwich...

RETETA:
Preferment:
440 gr. maia salbatica 100% hidratare
4 gr. Alnatura Backhefe (drojdie Bio) se gaseste la dm
45 gr. faina (de tara - am pus eu)
225 gr. lapte caldut

Toate se amesteca si se lasa cca. 30 de minute, sa se inspumeze.

Aluatul

Preferment
835 gr. faina
273 gr. apa calduta
66 gr. unt
22 gr. miere
1 pliculet drojdie  Alnatura Backhefe (drojdie Bio) se gaseste la dm!
21 gr. sare neiodata


http://www.twmagicone.ro/images/uploaded/52769ac55afe8.jpg
Se amesteca prefermentul cu faina + apa calduta+drojdia si se lasa la autolyse cca. 30 de min. dupa care se adauga sarea. Se framinta si se relaxeaza aluatul 10 min. Se adauga mierea (moale putin cite putin). Se relaxeaza aluatul 10 min. Se adauga treptat apoi untul moale dar netopit! pina se incorporeaza tot si se framinta bine. 

Se acopera vasul - eu am folosit vasul de la Tupperware, Bolul mixer (5L) care avantajeaza procesul de dospire a aluatului in sensul ca se inchide ermetic si pastreaza tempertaura introdusa in aluat. Cind dospirea e gata capacul sare.

Cind aluatul a dospit, l-am aranjat in tavi. Ideal e sa ai o tava cu capac, eu nu am, as fi vrut sa fac painea asta patrata. Am pus o alta tava deasupra celor doua...insa m-am temut ca aluatul va creste prea mult in cuptor si am indepartat-o. 
 
Oricum painea a iesit suuuper bine, foarte elastica, gustoasa, frumos mirositoare, pufoasa. Am copt-o cca. 45 de minute (am incercat-o cu scobitoarea), am extras-o imediat din tavi si am acoperit-o cu prosopul. Ma fascinau mirosul si aburul care ieseau prin prosop...voi repeta cu siguranta acesta reteta, iese o paine minunata si recomand cu caldura formula.


PAINE MEDITERANEANA CU MAIA SALBATICA



O paine deosebita, pe care am realizat-o numai cu ingrediente aduse din Grecia, faina, maslinele si uleiul...aromele originale care au dictat  gustul acestei paini. Cine are ocazia de a face o excursie, concediu, sau orice poate fi posibil pe taramul acestei tari...sa stiti ca merita sa va ginditi la o astfel de paine pentru acasa...






RETETA:
Maia salbatica 100% hidratare 200 gr.
Apa calduta : 400 gr.
Faina : 600 gr.
Sare neiodata: 14 gr.
Ulei de masline extravirgin:  2 LG
Masline fara samburi 20 buc.

Am amestecat maiaua cu apa si faina si le-am lasat cca 20 de minute pentru autolyse.
Am adaugat sarea si am framintat din ora in ora pina m-am culcat ;)... Cind aluatul e format se adauga uleiul, se incorporeaza si la sfarsit maslinele.
Totul se comporta excelent.
De obicei eu proiectez painea seara, pentru a o lasa peste noapte in frigider iar a doua zi sa o pot coace linistita.
Mi s-a parut o paine deosebita, cu un gust exotic si original, pe care eu cu siguranta o voi mai incerca, poate sub alta formula...caci inca mai am si ulei si masline....de acolo.;)

Posidi - Kassandra, Greece....visam la o paine cu iz de masline...

29 apr. 2014

PAINE TIGRU


 ...cu maia salbatica.

Ingrediente:
maia 25%
faina 100%
sare 2%
apa 76%






A fost doar  joaca de aseara. Am realizat 3 aluaturi diferite pe care le-am colorat cu suc de stevie si de sfecla. Cea din urma nu-si pastreza culoarea in timpul coacerii, devine maronie. 
Apa din reteta am inlocuit-o cu suc pentru fiecare aluat in parte. In aluatul alb am adaugat seminte de in si putin chimen. Cred ca era interesant si un pic de coriandru. E o paine deosebita, gustoasa si cucereste ...eu am reusit!



 cele 2 aluaturi colorate s-au comportat excelent, au fost elastice si usor de manevrat