Da, pregatesc maiaua pentru un cozonac perfect :)...zic si eu.., cel putin asta imi doresc! asa ca am pus maiaua la regim intensiv de hranire, nu stiu cit de bine fac, dar ea e din ce in ce mai frumoasa si involburata pe zi ce trece. Cum nimic nu arunc din ea, m-am gindit ca surplusul sa-l folosesc la minunatele saratele pe care obisnuiesc sa le fac de fiecare data cind am chef de ceva sarat, de rontait. M-am gindit ca aceasta maia nu poate decit sa influenteze reteta in bine.
Deci:
600 gr. maia salbatica 100% hidratare
500 gr. brinza sarata de capra ( se poate folosi orice fel de brinza, eu am avut de capra!)
100 gr. seminte de dovleac
50 gr. mac
30 gr. chimen
100 ml ulei de masline (sau unt moale)
1 ou
1 iaurt
Se amesteca toate, daca mai este necesar se mai adauga putina faina si lapte astfel incit sa se obtina un aluat potrivit ca o mingiuta. Uleiul l-am adaugat la sfirsit astfel ca aluatul sa se desprinda usor de pe peretii vasului. Am lasat peste noapte aluatul in frigider; dimineata l-am gasit frumos crescut, am facut bilute si am trecut la coacerea saratelelor. Au iesit suuper...
cum se face maiaua sălbatică? se face și cu faina integrala?
RăspundețiȘtergereEu am invatat sa o fac de la codruta de pe blogul ei. http://blog.codrudepaine.ro/maia-drojdie-salbatica/
RăspundețiȘtergereMi-a reusit din prima si o intretin de peste un an de zile.
Da se face si din faina integrala, studiaza-i blogul si alege de acolo ce ti se potriveste.
Buna dimineata,
RăspundețiȘtergere600 grame maia proaspata,activa,sau resturi de maia pastrate in frigider ?multumesc
eu folosesc maia activa. Se pot folosi si resturi de maia daca le mai aveti prin frigider, la mine nu se mai aduna caci folosesc imediat surplusul..la saratele, clatite...am folosit chiar si in aluatul de taitei....calculind apa si faina din maia si adaugind restul retetei..
RăspundețiȘtergere