O joaca de copii as putea spune dar care te introduce imediat in atmosfera sarbatorilor de iarna. Biscuitii astfel modelati pot fi atirnati in bradut, sau pur si simplu serviti la o cafea sau un ceai.
Cu mare placere i-am pregatit anul aceasta pentru Food Bloggers Conference
concursul Raftul Bunicii
Ingrediente:
500 gr. faina - Raftul bunicii 650
250 gr. unt
250 gr. zahar
4 oua
1 vf lg. sare
1 pliculet de amoniu pentru prajituri
2 pliculete zahar vanilat sau esenta de vanilie dupa gust
esenta de rom - dupa gust
1 vf de lingurita scortisoara macinata
Pentru ornare :
ciocolata de menaj
250ml lapte
nuca de cocos,
miere
ornamente de ciocolata
Modalitate de preparare:
Untul moale - la temperatutra camerei se freaca cu zaharul (facut pudra) pina devine o pasta omogena.
Se
separa ouale albusuri de galbenusuri. Galbenusurile se incorporeaza in
unt, apoi se adauga treptat faina (cernuta) dupa care se amesteca usor
cu albusurile batute spuma . Se pun apoi toate aromele, sarea si
amoniul stins in iaurt. Se amesteca bine aluatul obtinut care trebuie sa
fie de o consistenta normala (nici prea tare, nici prea moale). Daca
mai este nevoie se mai poate adauga putina faina.
Se
intinde aluatul in grosime de cca 3-4 mm, si se taie cu ajutorul
formelor - eu am avut stelute, om de zapada si bradulet. Se aseaza in
tava pe hirtie de copt, se incinge cuptorul si se coc biscuitii la 180
grade C ( la foc normal) cca 15 minute, pina capata o culoare usor
aurie...nu trebuie sa fie rumeniti!.
Se lasa la racit dupa care dupa propria imaginatie se orneaza.
Pentru
ornare se poate folosi glazura de ciocolata (am obtinut-o topind
ciocolata de menaj in lapte fiert), nuca de cocos (pe care am lipit-o
ungind bicuitii cu miere) si ornamente mici de ciocolata, zahar colorat.
...dupa ce
am realizat acesti biscuiti am constatat ca mi-au ramas foarte multe
ornamente si aluat. Nu am aruncat absolut nimic! Am adaugat in aluatul
ramas stafide, si am facut mici gramajoare pe foaia de copt in tava si
le-am copt ca pe niste fursecuri. Dupa ce s-au racit, le-am dat prin
glazura de ciocolata ramasa si le-am pudrat cu nuca de cocos...Au iesit
foarte frumoase si mai ales gustoase...numai bune la cafea sau ceai!
"Campionul nostru" la Biscuitii sah este Dan, si cu mare drag ne spune reteta adaptata la miresmele Craciunului:
Ingrediente :
300 gr. faina (Raftul Bunicii)
170 gr. de zahar
2 oua
200 gr. unt
1 pliculet zahar vanilat
2 LG de cacao
2 LG frisca lichida
3 cuisoare pisate
esenta de portocale
Modalitatea
de preparare : se amesteca zaharul, faina, vanilia, untul rece, 2 galbenusuri pina se omogenizeaza. Rezulta un aluat destul de
ferm care se imparte in doua. Prima jumatate se aromeaza cu cuisoarele
pisate si cacao iar a doua jumatate cu frisca lichida si esenta de
portocale.
Se
lasa la frigider pentru 1 ora apoi se intind cele 2 aluaturi rezultand 2
foi in grosime de cca 5-pina la 10mm grosime. ( fiecare cum doreste,
grosimea foilor va determina dimensiunea finala a biscuitilor.)
Cele
doua foi se suprapun, se taie totul in jumatate se se mai suprapun inca
o data. Rezulta astfel un aluat cu 4 straturi care alterneaza : alb,
negru, alb, negru. Se mai preseaza un pic cu sucitorul asfel incit
straturile sa fie perfect lipite. Aluatului astfel stratificat i se
indreapta marginea si se taie din el 3 fasii de 5 mm grosime (se vor
vedea de la stinga la dreapta fasiile alternind negru/alb/negru/alb).
Aceste fasii se vor pune unele peste altele astfel incit fasiile
colorate sa alterneze. In sectiune transversala privite trebuie sa apara
ca o tabla de sah. In acest moment se taie aluatul format in sectiune rezultind biscuitii. Acestia se aseaza in tava, pe hirtie de copt (un pic umezita). Se preincalzeste
cuptorul si se coc biscuitii la 180 grade C pentru 14-15 min.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu