21 apr. 2017

SINGUR(A) ACASA...IN VARIANTA CU SARATELE 😺

 😺..o zi cu ploaie multa la Bucuresti..si pe alocuri cu zapada chiar..uhh ce primavara...
Cum totul e cenusiu si rece in jurul meu am incercat sa schimb atmosfera si sa fac ce-mi place muuult, chiar mult de tot...caci culmea mai sint si intr-un scurt concediu de odihna..dah dah dah..deloc deprimant desi afara e cum e..

Asa ca am dat drumul la banda..ce miros...ce pofta de saratele...si de ce nu un ceai bun si fierbinte linga ele..un ceai de mere cu scortisoara si un pic de miere, care imi aduc aminte de locurile de unde le-am procurat...Macedonia..ooo...concediul de anul trecut...mda...am dat drumul si amintirilor...deloc, deloc nu e urit azi...

Bilute multe, rabdare..asa si asa..caci tare greu se umple cosuletul...cum e gata una, cum o infulec...hahaha...nu e nimeni linga mine sa ma concureze..😻
Cu greu, tare greu am reusit sa fac o poza cu cosuletul plin....dar am reusit!

Reteta e foarte simpla, mai exista pusa pe undeva pe blog, insa nu e ceva batut in cuie, eu o fac la ochiometru mai ales atunci cind constat ca am in frigider diverse sortimente de brinza pe care nu m-am indurat sa le arunc. Atunci cind lumea ajunge sa le ignore...le bag in congelator si cind ma apuca pofta de minunatele saratele le folosesc negresit.
Deci...niste brinza rasa (nu conteaza sortimentul), iaurt, unt la temperatura camerei (cca 1/2 din pachet), un ou, mac, chimen, sare si faina cit sa iasa un aluat ferm care poate fi modelat in bilute...Apoi neaparat un aparat de saratele , bine incins pe ochiul de la aragaz...multa rabdare si bineinteles pofta!
Daca se intimpla sa fii si singura acasa...yupiiiiii!

17 apr. 2017

PASTE 2017


Hristos a inviat!
Cum traditia trebuie respectata, si in acest an am sperat ca va fi din ce in ce mai bine cu...cozonacul...Pot sa afirm acest lucru ca s-a intimplat, lucrez cu drag la reteta Dorinei..si parca  ma apropii din ce in ce mai mult de realitate. Foarte gustosi au iesit cozonacii, mi-au parfumat din nou casa si mi-au umplut masa. Multa munca, energie, si satisfactie!




Hristos a inviat!

16 dec. 2016

LA CEAI IN ZIUA DE CRACIUN

O joaca de copii as putea spune dar care te introduce imediat in atmosfera sarbatorilor de iarna. Biscuitii astfel modelati pot fi atirnati in bradut, sau pur si simplu serviti la o cafea sau un ceai.
Cu mare placere i-am pregatit anul aceasta pentru Food Bloggers Conference 
concursul Raftul Bunicii

Ingrediente:
500 gr. faina - Raftul bunicii 650
250 gr. unt
250 gr. zahar
4 oua
1 vf lg. sare
1 pliculet de amoniu pentru prajituri
2 pliculete zahar vanilat sau esenta de vanilie dupa gust
esenta de rom - dupa gust
1 vf de lingurita scortisoara macinata
Pentru ornare :
ciocolata de menaj
250ml  lapte
nuca de cocos,
miere
ornamente de ciocolata

Modalitate de preparare:
Untul moale - la temperatutra camerei se freaca cu zaharul (facut pudra) pina  devine o pasta omogena.
Se separa ouale albusuri de galbenusuri. Galbenusurile se incorporeaza in unt, apoi se adauga treptat faina (cernuta) dupa care se amesteca usor cu albusurile batute spuma . Se pun  apoi toate aromele, sarea si amoniul stins in iaurt. Se amesteca bine aluatul obtinut care trebuie sa fie de o consistenta normala (nici prea tare, nici prea moale). Daca mai este nevoie se mai poate adauga putina faina.
Se intinde aluatul in grosime de cca 3-4 mm, si se taie cu ajutorul formelor - eu am avut stelute, om de zapada si bradulet. Se aseaza in tava pe hirtie de copt, se incinge cuptorul si se coc biscuitii la 180 grade C ( la foc normal) cca 15 minute, pina capata o culoare usor aurie...nu trebuie sa fie rumeniti!.
Se lasa la racit dupa care dupa propria imaginatie se orneaza.
Pentru ornare se poate folosi glazura de ciocolata (am obtinut-o topind ciocolata de menaj in lapte fiert), nuca de cocos (pe care am lipit-o  ungind bicuitii cu miere) si ornamente mici de ciocolata, zahar colorat.
 ...dupa ce am realizat acesti biscuiti am constatat ca mi-au ramas foarte multe ornamente si aluat. Nu am aruncat absolut nimic! Am adaugat in aluatul ramas stafide, si am facut mici gramajoare pe foaia de copt in tava si le-am copt ca pe niste fursecuri. Dupa ce s-au racit, le-am dat prin glazura de ciocolata ramasa si le-am pudrat cu nuca de cocos...Au iesit foarte frumoase si mai ales gustoase...numai bune la cafea sau ceai!

"Campionul nostru" la Biscuitii sah este Dan, si cu mare drag ne spune  reteta adaptata la miresmele Craciunului:

 Ingrediente
300 gr. faina (Raftul Bunicii)
170 gr. de zahar
2 oua
200 gr. unt
1 pliculet zahar vanilat
2 LG de cacao
2 LG frisca lichida
3 cuisoare pisate
esenta de portocale

Modalitatea de preparare : se amesteca zaharul, faina, vanilia, untul rece, 2 galbenusuri pina se omogenizeaza. Rezulta un aluat destul de ferm care se imparte in doua. Prima jumatate se aromeaza cu cuisoarele pisate si cacao iar a doua jumatate cu frisca lichida si esenta de portocale.
Se lasa la frigider pentru 1 ora apoi se intind cele 2 aluaturi rezultand 2 foi in grosime de cca 5-pina la 10mm grosime. ( fiecare cum doreste, grosimea foilor va determina dimensiunea finala a biscuitilor.)
Cele doua foi se suprapun, se taie totul in jumatate se se mai suprapun inca o data. Rezulta astfel un aluat cu 4 straturi care alterneaza : alb, negru, alb, negru. Se mai preseaza un pic cu sucitorul asfel incit straturile sa fie perfect lipite.  Aluatului astfel stratificat i se indreapta marginea  si se taie din el 3 fasii de 5 mm grosime (se vor vedea de la stinga la dreapta fasiile alternind negru/alb/negru/alb). Aceste fasii se vor pune unele peste altele astfel incit fasiile colorate sa alterneze. In sectiune transversala privite trebuie sa apara ca o tabla de sah. In acest moment se taie aluatul format in sectiune rezultind biscuitii. Acestia se aseaza in tava, pe hirtie de copt (un pic umezita). Se preincalzeste cuptorul si se coc biscuitii la 180 grade C pentru 14-15 min.






20 nov. 2016

ALTA PAINE CU CIRNATI

 Continui sa ma joc cu aluatul de paine. De fapt cred ca fac economie de timp cu alte cuvinte..tai o felie de paine iau si o rosie sau o ceapa in cealalta mina si gata cu masa. Ce atitea farfurii, furculite si cutite???? 

Cum am pus cirnatii? foarte simplu, am intins aluatul in forma rotunda, si am rulat pe rind cite un cirnat, apoi am asezat in pozitie verticala ruloul in forme de copt cilindrice.
  

In zona libera merge mustarul sau niste hrean...sau si una si alta...combinati cu ce va place!


Las pozele pentru inspiratie, aluatul oricine si-l poate face ...dupa orice reteta de paine. 

"Nu stiu altii cum sint"...dar mie imi place painea!, iubesc la maxim mirosul ei si abia astept s-o fac pe urmatoare.


FOCACCIA CU MASLINE

 Am hotarit sa fac si aceasta incercare...si a iesit o focaccia suuper gustoasa. Nu e altceva decit un aluat de paine simplu, mult mai moale. Cine face painea in casa poate adauga ceva mai multa apa la reteta astfel incit sa se poata revarsa aluatul  cu usurinta in tava, dar nu intr-un strat prea gros, caci va creste! apoi o puteti asorta dupa gust, eu am pus masline, putin cimbru si frunze uscate de salvie..un pic!
Am facut un aluat din 300 gr. maia salbatica hidratare 100%, 600 ml apa calduta, 600 gr. faina de tara si 15 gr, de sare. Se amesteca ingredientele, si se lasa la crescut aluatul.
Unde am asezat maslinele am picurat un pic de ulei de masline, am  uns cu albus de ou si am presarat mirodeniile inainte de a introduce aluatul in cuptorul preincalzit la 200C..si treptat am scazut temperatura la 180C.
Aluatul  l-am asezat intr-o tava dreptughiulara pe hirtie de copt .

Ma uit cu jind la poze, s-a terminat foarte repede totul si cred ca data viitoare pot imbogati reteta ... deja mi-a venit alta idee! ;)



31 ian. 2016

DULCE SAU SARAT?

 De multe ori ma intreb ce vreau...dulce sau sarat? ...eu!...sarat...
insa apar si voci care striga invers..asa ca m-am hotarit destul de repede: papanasi cu dulceata de trandifiri si niste saratele...de data asta cu brinza de burduf de Ciumani...da, da, da...stiu ca multi se intreaba ce e Ciumani...e un loc minunat! spun eu, ...restul puteti afla si voi!

Papanasi cu dulceata de trandafiri...delicati si plini de savoare...
Se pot face din orice aluat de gogosi...eu am optat pentru cel cu maia salbatica si se pot servi cu orice fel de dulceata:

200 gr maia salbatica 100 % hidratare (sau 21 gr. de drojdie uscata)
750 gr. faina
150 ml apa calduta
210 gr. lapte caldut
sirop de stevie (sau 150 gr de zahar)
15 gr. sare
3 oua
45 de gr. unt moale
vanilie 3 pliculete
esenta de rom
coaja de portocala

Se amesteca prefermentul cu tot lichidul din reteta, se adauga faina si se lasa 10 min. Se adauga apoi cele 2 oua, siropul de stevie (dupa gust) sau zaharul, aromele si se framinta bine. Dupa 10 min se adauga untul topit si la sfirsit sarea. 
Aluatul se va lasa la crescut, dupa care se va trece la formarea si prajirea gogosilor. Eu le-am facut cu gaura in mijoc unde am pus biluta rezultata din decupare, am inconjurat-o cu dulceata de trandafiri - productie proprie - ;) si am ornat frumos cu frisca naturala.

Saratelele sint la ordinea zilei, le iubesc si le caut zi de zi...reteta exista de mult timp pe blog, insa in functie de calitatea brinzei ele difera la gust si uneori aspect. Saratelele de azi au iesit superbe! si deosebit de gustoase pentru ca am folosit o brinza de burduf unica dupa parerea mea, pe care procurat-o de la Ciumani...daca veti trece cumva prin zona nu ezitati sa intrebati de  acest produs la ciobani...!

27 dec. 2015

CRACIUN 2015


 CRACIUN FERICIT!
 Cu ajutoare prin bucatarie...inainte de momentul devorarii unui alt cozonac, deosebit bineinteles!
L-am numit 2 in 1..cu mac si nuca //:)
O felie supergeneroasa pe care am servit-o la ceai....da, va vine sa credeti???????

3 dec. 2015

FOOD BLOGGER CONFERENCE 4 decembrie 2015

"Un eveniment inedit dedicat bloggerilor culinari si persoanelor active in mediul online, pasionate de gatit"...spun ei...dar si eu!
Mereu in actualitate, ma invirt ce ma invirt si tot in bucatarie ajung. Abia astept sa revin cu idei noi!


Pentru cei interesati evenimentul de maine poate fi urmarit si aici: live streaming:

5 sept. 2015

CHARLOTA DE LAMAIE

Pentru prima data am incercat acest desert in vacanta de la Saliris din Ungaria. Nu era ceva care sa-mi stirneasca simturile in mod special, insa o data ce am intins mina dupa ea si am inceput sa o savurez mi-a ramas pe creier nu numai aspectul simplu si modest, insa gustul de lamaie combinat cu un pic de "dulce".., o delicatesa fina si racoritoare care m-a convins! Mi-am promis imediat ca trebuie sa o fac! Nu am urmat nici o reteta, ci doar citeva flash-uri din minivacanta din acel loc minunat! m-am invirtit un pic prin bucatarie, si am inceput micul experiment...dah..asa l-am numit caci nu eram sigura ca voi reusi.
Deci:
Am luat 2 pudding-uri de vanilie de a Dr. Oetker si le-am preparat conform instructiunilor dupa care am inceput sa lucrez la gustul pe care doream sa-l obtin. Dupa ce am indepartat continutul de pe foc, am adaugat zeama de la 2 lamai si jumatate, am adaugat sirop de agave dupa gust! coaja de lamaie rasa, si cca 75 gr. unt moale. Am amestecat perfect totul, am turnat continutul in forme si am asteptat sa se raceasca dupa care le-am bagat in frigider pentru cca 30 minute. In acest timp am preparat gelatina (gelatina transparenta de la acelasi dr. Oetker)cu sirop de caise, dulce-acrisor (productie proprie) si am colorat-o cu turmeric (un virf de cutit). Dupa ce charlota s-a racit am ornat-o cu acesta gelatina care a iesit mai mult decit perfecta!...

Un succes total!...;)

13 iun. 2015

PRAJITURA CU CIRESE

6 oua, 6 LG ulei, o cana de faina, o cana de zahar (sau indulcitor dupa gust), 1/2 lg sare neiodata, coaja de portocala si lamaie, 2 pliculete de zahar vanilat, esenta de migdale, 1 pliculet de praf de copt (eu am pus bio de la dm). si cirese cit cuprinde. La sectiunea cirese..le-am congelat one by one...si stau supeer la congelator pentru o asemenea opera! Albusurile se bat spuma, se adauga galbenusurile frecate cu cele 6 LG de ulei, faina si, rind pe rind toate ingredientele si se amesteca usor. Praful de copt l-am stins cu zeama de lamaie. Se introduce in cuptorul incins si se coace la foc mijlociu, cu ochii pe ea sa nu se arda...
..formatul copt...nu a mai apucat imortalizarea...fulgerator a disparut..;(

31 mai 2015

COZONAC FARA ZAHAR ;)


..ma obsedeaza, nu pot scapa de visul in care aceasta prajitura este cea mai mandra dintre prajituri...asa ca, din cind in cind incerc sa-l aduc in realitate.
Nu de mult, mi-am propus sa mai fac un cozonac, ce daca nu este ora Pastelui sau a Craciunului...pur si simplu imi exersez metoda si retetele fara zahar, iar  cafeaua de dimineata, va spun eu, e muuult mai buna cu o 'feliuta' de cozonac....asa ca asta!
E reteta cu maia, numai ca de data aceasta am folosit in loc de zahar putin sirop de stevie si 20 gr. de miere, dupa gust...si am eliminat  ouale in favoarea turmericului. E un cozonac lenes, dar nu mai lenes ca mine..caci l-am uitat noaptea pe masa la crescut si iata ce a iesit!..Niciodata nu reusesc sa repect reteta si nici timpul de executie, insa nu pot sa spun ca n-a iesit...poate ca acesta este cel mai mindru cozonac pe care l-am facut pina acum iar rezultatul il datorez in mare  parte temperaturii din camera si timpului prelungit in care el a crescut. Sint doar incercari, reusite spun eu!

21 apr. 2015

DIN CE IN CE MAI BUUUNA!

....da stiu, seamana cu un cozonac, insa e doar paine, si nu orice fel de paine, una nobila, apreciata si savurata la maxim. Observ ca, desi respect reteta niciodata nu iese aceeasi paine. Ce am pus in plus de data aceasta, au fost 2 LG de lapte praf instant, putin chimen, mac deasupra, buna dispozitie..;)
Sa mai spun si cum mirosea in casa? as fi sadica...stiind ca multi doar se uita la poze...
Miezul e foarte pufos si moale, coaja crocanta..
  



9 mar. 2015

COZONAC DIETETIC

...un nou experiment...sa zicem reusit; am inlocuit zaharul cu cel din stevie, ouale cu sofran; maia salbatica infometata 1 luna si jumatate, hranita si folosita dupa 12 ore (extrem de inspumata si infuriata, hidratare 100 %) si iata ce a iesit!...suuper calitate, nici nu simti ce lipseste!...si,...am fost foarte generoasa cu vanilia, romul, coaja de portocale...si,  de data aceasta am pus la incercare faina de la tara...care s-a comportat extrem de bine. Framintat 1/2 de zi la temperatrura de 18 grade..Nu am proiectat deloc acesta metoda...pur si simplu am facut un mic experiment...foarte gustos si cred eu cu continut caloric muult mai mic..;)...miezul a iesit foarte pufos si elastic, coaja foarte subtire, iar macul l-am amestecat cu simburi de caise (dati prin risnita de cafea)
Indicatii reteta aici!

...: un cozonac zimbaret...
...parca ride, nu?


8 mar. 2015

MUCENICI....2015

gata...i-am terminat!...migalos, migalos...dar miroseau frumos...
mi-am umplut ziua si bucataria de mirosul ametitor de aluat de cozonac si bineinteles ca nu am ezitat si am croit unul, caci nu m-am putut abtine...;)..abia astept sa-l tai...stati pe aproape!

...a! n-am vorbit despre aluaturi..mai e nevoie? sare, apa si faina...maiaua mereu la inaltime!, superperformanta ca de obicei, salbatica..:)



21 feb. 2015

PAINE CU MAC










... un miros exceptional si gustul pe masura, mult apreciat...si mai ales rivnit..nimic mai simplu si deconectant:
 700 gr faina de tara
400 ml de apa calduta
5 gr. drojdie de bere Backhefe
14 gr. sare neiodata


15 ian. 2015

O PAINE PERFECTA!

...din aluat cu maia salbatica, reteta 1:2:3 adaptata

400 gr maia salbatica
200 gr. apa
400 gr. faina
12 gr. sare.

A iesit fooooarte buna si
a disparut rapid in 2 zile :( !
Coaja de bun simt, miezul foarte pufos, a crescut neasteptat de mult, motivul? habar nu am ::)..dar! am lasat-o la temperatura camerei (18C) vreo 10 ore fiindca am uitat de ea, iar cind am zarit-o...seara..am mai invirtit-o inca o data si am bagat-o in frigider peste noapte. A doua zi am introdus-o in cuptorul incins, pe piatra, imediat ce am scos-o din frigider...

Maiaua era bine hranita, obisnuiesc sa pun o cantitate dubla fata de reteta si reconsider din ea apa si faina astfel incit sa respect proportiile. Prefer un aluat mult mai fermentat, deci mai putin gluten. Gust si miros  excelente, de paine adevarata.


11 ian. 2015

CLATITE Pufosenii... CU MAIA SALBATICA

Dupa ce am mai citit niste articole interesante dar si inspaimintatoare in acelasi timp, incerc acum sa inlocuiesc zaharul, cu o alta varianta, se pare mai sanatoasa, zaharul obtinut din stevie. Asa ca am coborit iar in bucatarie si am reluat lungul sir de experimente...Iata ce a iesit ieri facind clatite din aluat cu maia salbatica si zahar din stevie...nimic rau de altfel, chiar foarte aspectuos si mai ales pufos... Totul functioneaza cum nu mi-am imaginat de frumos si am fugit repede pe blog cu ele!

Am pus urmatoarele ingrediente:
400 gr maia salbatica,
2 LG faina de tara
2 oua
2 linguri zahar din stevie (stevia rebaudiana)
1/2 lg sare
2 LG de lapte praf (nu am avut un lapte bun lichid)
1 lg de coaja de portocale
un strop de esenta de rom
zahar vanilat (1 pliculet)
Apa minerala cit sa rezulte consistenta aluatului de clatite.

Am amestecat bine totul, si am lasat  aluatul citeva ore (4-5) in frigider...unde a inceput sa-si cam faca de cap, in sensul ca a inceput sa creasca...;) Am copt clatitele in modul clasic in tigaia incinsa cu putin ulei, aluatul a inceput sa se umfle si sa devina pufos...si foarte frumos!. Mai mult de o clatita eu nu am putut servi....au iesit foarte mari... Le-am umplut cu dulceata de cirese albe bineinteles facuta tot de mine! :)
TIPS: E devarat ca si tigaia in care le-am facut e cam mare, data viitoare le voi incerca intr-una mai mica si aluat intr-un strat mai subtire!
 ....revin! am respectat Tips...si functioneaza perfect! Clatitele ies si  subtiri cu acest aluat cu maia salbatica, deci foarte bune, bune, buuune...

3 ian. 2015

MERE IN ALUAT CU MAIA SALBATICA

Exista un moment in care simti nevoia sa ai un altfel de desert, mai simplu, mai usor si mai ales putin dulce...pe care sa-l asortezi la un ceai bun si aromat, de ce nu, tot cu scortisoara...un ceai fierbinte, binevenit intr-o zi geroasa de iarna...nu conteaza cind...dimineata sau..un pic mai tirziu..."ceaiul de la ora 5..."
Nu e o reteta usoara daca iti propui s-o faci de la A la Z...asa cum am facut eu aici...in sensul ca am ales de data aceasta sa fac un aluat cu maia salbatica, laminat nu cu unt, ci cu untura...asa am vrut eu, in primul rind pentru ca nu am incercat niciodata aceasta varianta si in al doilea rind, am sperat ca untura topita si racita  se va comporta mult mai domestic in aluat decit untul. Si asa a fost. Insir imediat si reteta pe care am urmat-o.
Aluat
Maia salbatica 100% hidratare 640 gr.
Faina 724 gr.
Lapte 260 gr.
Sare 20 gr.
Untura 44 gr.
Untura pentru laminare 287 gr.
13 mere nu prea mari
Scortisoara si zahar dupa gust

Metoda: 
Se amesteca toate ingredientele in ordinea enumerata (in afara de cele 287 gr de untura) cu pauze de cca. 20 de min. intre ele, timp in care si aluatul se odihneste. Se lasa la rece cca 1 ora, dupa care se fac impaturiri  (3-4) cu untura, ca  la aluatul frantuzesc. Am lasat peste noapte aluatul in frigider iar a doua zi l-am intins cca 5 mm grosime, am taiat patratele apte sa-mi acopere merele...si apoi am urmat metoda de aici: mere in aluat

Succes!


25 dec. 2014

CRACIUN 2014

LA MULTI ANI!

va doresc un Craciun fericit, cit se poate...si as dori sa impartasesc tuturor celor care ma viziteaza macar aici..in mediul virtual, o parte din fericirea mea si ginduri numai bune!
...Toate din aluat cu maia salbatica,,,;)

21 dec. 2014

SARATELE

(din aluat cu maia salbatica)...

Da, pregatesc maiaua pentru un cozonac perfect :)...zic si eu.., cel putin asta imi doresc! asa ca am pus maiaua la regim intensiv de hranire, nu stiu cit de bine fac, dar ea e din ce in ce mai frumoasa si involburata pe zi ce trece. Cum nimic nu arunc din ea, m-am gindit ca surplusul sa-l folosesc la minunatele saratele pe care  obisnuiesc sa le fac de fiecare data cind am chef de ceva sarat, de rontait. M-am gindit ca aceasta maia nu poate decit sa influenteze reteta in bine.
Deci:

600 gr. maia salbatica 100% hidratare
500 gr. brinza sarata de capra ( se poate folosi orice fel de brinza, eu am avut de capra!)
100 gr. seminte de dovleac
50 gr. mac
30 gr. chimen
100 ml ulei de masline (sau unt moale)
1 ou
1 iaurt
faina si lapte (daca reteta le mai cere!)

 Se amesteca toate, daca mai este necesar se mai adauga putina faina si lapte astfel incit sa se obtina un aluat potrivit ca o mingiuta. Uleiul l-am adaugat la sfirsit astfel ca aluatul sa se desprinda usor de pe peretii vasului.  Am lasat peste noapte aluatul in frigider; dimineata l-am gasit frumos crescut, am facut bilute si am trecut la coacerea saratelelor. Au iesit suuper...



9 dec. 2014

TARTA DE CRACIUN


O reteta usoara pentru o prajitura frumoasa de Craciun, care cucereste in zilele minunate ale acestei sarbatori, oricind doriti sa o puneti pe masa.... Ea poate sta foarte bine pitita, insa depinde acum ce primiti la schimb! nu uitati, nimic nu e gratis!
Reteta:
Blat: 6 oua, o cana de zahar, o cana de faina, 6 linguri de ulei, un plic de vanilie, 1 vf de lg de sare neiodata, putin rom, coaja de lamaie si portocala.
Albusurile se bat spuma cu putin rom in Speedy Chef, se adauga zaharul si zaharul vanilat. In Magic Mixer galbenusurile se amesteca  cu sarea + 6 linguri de ulei puse pe rind si, se adauga apoi peste abusurile batute spuma si se omogenizeaza totul bine.  Se adauga faina si celelalte arome. Se baga la cuptor si se lasa la rumenit pina cind blatul  devine auriu. Se face testul cu scobitoarea, iar cind aceasta iese uscata...blatul este gata.
Crema de vanilie se poate face apeland la amabilul dl. Oetker urmind instructiunile de pe plic, poate fi inbunatatita cu 1 pachet de unt si esenta de vanilie etc. Fiecare isi poate crea aceasta prajitura dupa propria imaginatie...Eu am facut si un pic de frisca pentru decor. Bun, bun, bun, mai ales la cafea...;)
Forma de brad se obtine facind un sablon din carton cu ajutorul caruia vom decupa in jurul lui blatul. Se pune creama deasupra, apoi fructele si se orneaza cu ce aveti la indemina, fructe colorate confiate, bomboane colorate, frisca,  nuca de cocos, etc....si puneti si un pic de dragoste, caci asa ne sta noua gospodinelor.
Spor la treaba!
Tips: Din resturile care ramin de la blatul decupat, acestaea se pot aseza pe farfurie intinsa, dind asfel forma unui "alt blat"...si mai rezulta o tarta mai mica...pentru o pisica...:)